Deze tekst beschrijft het percentage inwoners dat een chronische ziekte of aandoening heeft. In de Gezondheidsenquête 2016 is gevraagd of inwoners van 19 jaar en ouder één of meer langdurige ziekten of aandoeningen hebben. Aan jongeren (12 tot en met 18 jaar) is in de Jongerenenquête 2015 gevraagd of zij in de afgelopen 12 maanden in behandeling waren bij een zorgverlener en/of medicijnen voorgeschreven door een arts gebruikten voor een chronische aandoening.
In de Gezondheidsenquête 2016 geeft 39% van de inwoners van Leidschendam-Voorburg (19 jaar en ouder) aan dat ze één of meer langdurige ziekten of aandoeningen hebben.4 Het betreft hier ziekten of aandoeningen die (naar verwachting) zes maanden of langer duren. Het percentage inwoners van Leidschendam-Voorburg dat te maken heeft met één of meer langdurige ziekten of aandoeningen wijkt niet af van Haaglanden, maar is hoger dan in Zuid-Holland West en Nederland (tabel 1).
Het percentage inwoners van Haaglanden dat één of meer langdurige ziekten of aandoeningen heeft, neemt toe met de leeftijd (tabel 2).4 Zo heeft 21% van de 19- tot en met 34-jarigen in Haaglanden een langdurige ziekte of aandoening, bij 85-plussers is dat 57%.
Meer inwoners van niet-westerse afkomst hebben één of meer chronische ziekten of aandoeningen dan inwoners van overige westerse afkomst. Bij inwoners die ongehuwd, gescheiden of weduwe/weduwnaar zijn, is het percentage met een langdurige ziekte of aandoening hoger dan bij gehuwden en samenwonenden.
Voor inwoners met een laag sociaal economische status (lager opleidingsniveau of een lager inkomen) geldt dat een groter percentage langdurige ziekten of aandoeningen heeft, namelijk 49% van de inwoners met een laag opleidingsniveau en 45% van de inwoners met een huishoudinkomen van maximaal 16.100 euro (tabel 2). Hetzelfde geldt voor inwoners die moeite hebben met rondkomen (51%) in vergelijking met inwoners die dat niet hebben (32%).
In de Jongerenenquête 2015 is gevraagd of jongeren in de afgelopen 12 maanden in behandeling waren bij een zorgverlener en/of medicijnen gebruikten die zijn voorgeschreven door een arts voor een chronische aandoening (astma, vermoeidheid, suikerziekte, eczeem, migraine, ADHD of depressie).5 Hieruit blijkt dat 7% van de jongeren in Leidschendam-Voorburg in behandeling was of medicijnen gebruikte voor één van de genoemde chronische aandoeningen. In Haaglanden is dat 6% (tabel 3).
Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp in de Thematische rapportage Lichamelijke en Psychosociale Gezondheid: