Deze tekst beschrijft het voorkomen van lichamelijke, psychische en sociale kwetsbaarheid bij 65-plussers in Den Haag, gebaseerd op de vragen van de Tilburg Frailty Indicator in de Gezondheidsenquête 2016.1
Ouderen (65-plus)
Een kwart van de 65-plussers in Den Haag is kwetsbaar
Volgens de Gezondheidsenquête 2016 is 24% van de inwoners van 65 jaar en ouder in Den Haag kwetsbaar.2 Het percentage kwetsbare ouderen is in Den Haag hoger dan in Haaglanden (19%). Ook de percentages ouderen met lichamelijke, psychische en sociale kwetsbaarheid zijn in Den Haag hoger dan in Haaglanden (figuur 1).
Figuur 1. Percentage kwetsbare ouderen naar lichamelijke, psychische en sociale kwetsbaarheid. Den Haag en Haaglanden, 2016.
Het percentage kwetsbare ouderen neemt toe met de leeftijd
Het percentage kwetsbare ouderen neemt toe met de leeftijd.2 Zo is 19% van de 65- tot en met 74-jarigen kwetsbaar, bij 85-plussers is dat 49% (tabel 1). Bij vrouwen is het percentage kwetsbare ouderen hoger dan bij mannen.
Bij ouderen met een niet-westerse afkomst is een hoger percentage kwetsbaar dan bij ouderen met een autochtone of overig westerse afkomst. Hetzelfde geldt voor ouderen die ongehuwd, gescheiden of weduwe/weduwnaar zijn in vergelijking met ouderen die gehuwd zijn of samenwonen met een partner.
Ook bij ouderen met een lage sociaaleconomische status is een hoger percentage kwetsbaar
De kwetsbaarheid hangt daarnaast samen met de sociaaleconomische status. Bij ouderen met een hogere sociaaleconomische status (hoger opleidingsniveau, hoger inkomen) en bij ouderen die geen moeite hebben met rondkomen geldt dat een lager percentage kwetsbaar is dan bij ouderen met een lagere sociaaleconomische status en/of wel moeite met rondkomen.
In de stadsdelen Centrum en Laak is het percentage kwetsbare ouderen het hoogst en in Scheveningen het laagst. Het percentage kwetsbare ouderen ligt hoger in wijken met achterstand dan in wijken zonder achterstand.
Tabel 1. Percentage kwetsbare ouderen. Den Haag 2016.
Etnische afkomst
Opleiding
Huishoudinkomen
Wijk
Etnische afkomst
Autochtone afkomst: persoon van wie de beide ouders in Nederland zijn geboren.
Overig westerse afkomst: als herkomstgroepering een van de landen in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië of Indonesië of Japan. Op grond van hun sociaaleconomische en sociaal-culturele positie worden personen afkomstig uit Indonesië en Japan tot de westerse groep gerekend. Het gaat vooral om mensen die in het voormalig Nederlands-Indië zijn geboren en werknemers van Japanse bedrijven met hun gezin.
Niet-westerse afkomst: als herkomstgroepering een van de landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije. (Bron: CBS Statline)
Midden- en Oosteuropese (MOE)-landen zijn: Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 en 2007 zijn toegetreden tot de Europese Unie. Hiertoe behoren Polen, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Letland, Estland en Litouwen.
Het huishoudinkomen is verdeeld in vijf kwintielen (groepen van 20%) op basis van het huishoudinkomen van de Nederlandse bevolking. De 20% inwoners van Nederland met de laagste inkomens hebben een inkomen van maximaal 16.100 euro per jaar.
Wijk
Wijken met achterstand in Den Haag: Stationsbuurt, Schildersbuurt, Transvaalkwartier, Bouwlust/Vrederust, Morgenstond, Moerwijk, Regentessekwartier, Groente- en Fruitmarkt, Laakkwartier en Spoorkwartier.
Gobbens RJJ, Van Assen MALM, Wijnen-Sponselee Mth, Schols JMGA. The Tilburg Frailty Indicator: Psychometric Properties. J Am Med Dir Assoc 2010 (11)5: 344-355.