Gezondheidsmonitor
8 Leefstijl.svg

Deze tekst beschrijft het percentage jongeren in Midden-Delfland dat zich bezig houdt met sociale media en gamen. Deze informatie is gebaseerd op de Jongerenenquête 2015 (12- tot en met 18-jarigen). In de Jongerenenquête 2015 zijn ook vragen gesteld om te bepalen of jongeren risico lopen op problematisch gebruik van sociale media en gamen. Deze vragen gaan onder andere over hoe moeilijk zij het vinden om met sociale media of gamen te stoppen, hoe vaak ze liever sociale media gebruiken of gamen dan in het echt tijd met anderen doorbrengen en hoe vaak zij slaap tekort komen door sociale media of gamen.

Jongeren (12 tot en met 18 jaar)

Ruim acht op de tien jongeren is (bijna) dagelijks actief op sociale media

Ruim acht op de tien jongeren (12 tot en met 18 jaar) in Midden-Delfland zijn (bijna) dagelijks actief op sociale media (tabel 1).3 Vooral meisjes zijn (bijna) dagelijks actief op sociale media (91% versus 73% van de jongens). Het dagelijks actief zijn op sociale media neemt toe met de leeftijd. Dit beeld wordt in de gehele regio Haaglanden gezien. Van de jongeren in Midden-Delfland loopt 5% risico op problematisch gebruik van sociale media.

Tabel 1. Percentage jongeren (12 tot en met 18 jaar) dat 6-7 dagen per week actief is op sociale media en dat risico loopt op problematisch gebruik van sociale media, naar achtergrondkenmerken. Midden-Delfland en Haaglanden, 2015.
MD_8.3_Gamen_T1.png

Een op de vijf jongens van 12 tot en met 18 jaar gamet (bijna) dagelijks

Vijftien procent van de jongeren (12 tot en met 18 jaar) in Midden-Delfland gamet (bijna) dagelijks (tabel 2).3 Het percentage jongens (21%) dat (bijna) dagelijks gamet is hoger dan het percentage meisjes (8%). In de gehele regio Haaglanden wordt gezien dat het percentage jongens dat (bijna) dagelijks gamet significant hoger is dan het percentage meisjes. In verband met privacy kunnen er geen cijfers worden weergegeven over het percentage jongeren in Midden-Delfland dat risico loopt op problematisch gamegedrag.

Tabel 2. Percentage jongeren (12 tot en met 18 jaar) dat 6-7 dagen per week gamet en dat risico loopt op problematisch gamen , naar achtergrondkenmerken. Midden-Delfland en Haaglanden, 2015.
MD_8.3_Gamen_T2.png
  1. Van Rooij AJ, Schoenmakers TM. Monitor Internet en Jongeren 2010-2012. Het (mobiele) gebruik van sociale media en games door jongeren. Rotterdam: Center for Behavioral Internet Science & IVO, 2013. 
  2. Van Rooij T, Schoenmakers T, Van de Mheen D. Problematisch gebruik van sociale media en games [Online]. 2014 (bezocht op 4 september 2017); Beschikbaar op URL: http://4w.kennisnet.nl/artikelen/2014/06/04/problematisch-gebruik-van-sociale-media-en-games/.
  3. Klik hier voor meer informatie over de Jongerenenquête 2015.
Deel dit artikel
Print dit artikel
Abonneer je op de RSS feed
Download meerdere kernboodschappen en publicaties