Gezondheidsmonitor
8 Leefstijl.svg

Deze tekst beschrijft het percentage jongeren in Midden-Delfland dat zich bezig houdt met gamen. Deze informatie is gebaseerd op de Jongerenpeiling 2019 (3 vmbo en 4 havo/vwo). Hier zijn vragen gesteld om te bepalen of jongeren risico lopen op problematisch gamegedrag. Deze vragen gaan onder andere over hoe moeilijk zij het vinden om met gamen te stoppen, hoe vaak ze liever gamen dan in het echt tijd met anderen doorbrengen en hoe vaak zij slaap tekort komen door het gamen. Soortgelijke vragen naar het gebruik van sociale media werden uitgevraagd voor de Jongerenpeiling. Echter, omdat de vraagstellingen en antwoordopties in de voor de jongerenpeiling gebruikte vragenlijsten onvoldoende overeenkwamen, worden voor het gebruik van sociale media geen resultaten gepresenteerd.

Jongeren (12 tot en met 18 jaar)

HAVO/VWO

Zes op de tien jongeren (4-havo/vwo) speelt games

Zes op de tien jongeren (60%) in Midden-Delfland speelt games, in Zuid-Holland West is dit 63% (Tabel 1).2 Vanwege te kleine aantallen (privacy) is het niet mogelijk om te presenteren hoeveel jongeren een risico hebben op problematisch gamen. In regio Zuid-Holland West heeft 3% van alle jongeren een risico op problematisch gamen; voor jongeren die gamen is dit 5%.

Tabel 1. Percentage jongeren (4-havo/vwo leerlingen) dat gamet en dat een risico heeft op problematisch gamen. Midden-Delfland, Zuid-Holland West en Haaglanden, schooljaar 2018/2019.
Midden-Delfland_Gamen_T1.jpg

Bijna alle jongens gamen (97%), net als één derde van de meisjes (34%). Op de havo gamet 52% van de jongeren en op het vwo 69%. Van de jongeren van Nederlandse afkomst gamet 61%, terwijl het aantal jongeren van niet-Nederlandse afkomst te klein is om het percentage weer te geven (Figuur1). Het aantal jongeren dat een risico loopt op problematisch gamen is te klein om hier uitsplitsingen naar achtergrondkenmerken voor te maken.

Figuur 1. Percentage jongeren (4-havo/vwo leerlingen) dat gamet, naar achtergrondkenmerken. Midden-Delfland, schooljaar 2018/2019.
Midden-Delfland_Gamen_F1.jpg
  1. Van Rooij T, Schoenmakers T, Van de Mheen D. Problematisch gebruik van sociale media en games. [Online]. (bezocht op 21 okt 2019); Beschikbaar op URL: https://wij-leren.nl/games-social-media.php
  2. Klik hier voor meer informatie over de Jongerenpeiling 2019.
Deel dit artikel
Print dit artikel
Abonneer je op de RSS feed
Download meerdere kernboodschappen en publicaties