Deze tekst beschrijft op basis van de Gezondheidsenquête 2016 het percentage inwoners (19 jaar en ouder) dat alcohol drinkt en het percentage dat aan het advies voor alcohol voldoet (geen alcohol of anders niet meer dan 1 glas per dag). Daarna wordt ingegaan op het percentage zware drinkers en overmatige drinkers. Op basis van de jongerenpeiling 2019 wordt het alcoholgebruik en het voorkomen van binge drinken bij jongeren (12 tot en met 18 jaar) beschreven.
Volgens de Gezondheidsenquête 2016 heeft 89% van de inwoners (19 jaar en ouder) van Midden-Delfland in het afgelopen jaar alcohol gedronken.9 Ruim een derde (36%) van de inwoners (19 jaar en ouder) van Midden-Delfland voldoet aan het advies geen of maximaal één glas alcohol per dag te drinken. In de hele regio Haaglanden voldoet 45% aan dit advies.
Volgens de Gezondheidsenquête 2016 is 10% van de inwoners (19 jaar en ouder) van Midden-Delfland een zware drinker, zij drinken dus wekelijks op minstens één dag minimaal zes glazen (mannen) of vier glazen (vrouwen) alcohol (tabel 1).9 Het percentage overmatige drinkers in Midden-Delfland is 19%. Dit is voor mannen meer dan 14 glazen per week en voor vrouwen meer dan 7 glazen per week. In vergelijking met het zware drinken is dit dus minder alcohol op een dag, maar wel op meerdere dagen van de week.
De percentages zware en overmatige drinkers in Midden-Delfland zijn vergelijkbaar met Zuid-Holland West, Haaglanden en Nederland.
Het percentage zware drinkers (19 tot en met 64 jaar) is in Midden-Delfland in 2016 lager dan in 2005, maar vergelijkbaar met de percentages in 2009 en 2012 (tabel 2).9 Het percentage overmatige drinkers (19 tot en met 64 jaar) is in 2016 lager dan in 2005, 2009 en 2012. Bij 65-plussers zijn de percentages zware en overmatige drinkers vergelijkbaar met 2012.
Het percentage zware drinkers is in Haaglanden het hoogst bij de jongvolwassenen (19- tot en met 34-jarigen; tabel 3).9 Het percentage overmatige drinkers is het hoogst bij de jongste groep ouderen (65- tot en met 74-jarigen). Verder is het percentage zware drinkers hoger bij mannen dan bij vrouwen. Dit verschil is niet zichtbaar bij overmatige drinkers.
Het percentage zware drinkers is het hoogst bij inwoners met een midden opleidingsniveau en met een lager inkomen. Het percentage overmatige drinkers is het hoogst bij inwoners met een midden en hoog opleidingsniveau en een hoger inkomen.
Het percentage zware en overmatige drinkers is het hoogst bij inwoners van autochtone en overig westerse afkomst. Bij inwoners die ongehuwd, gescheiden of weduwe/weduwnaar zijn is het percentage zware drinkers hoger dan bij inwoners die gehuwd zijn of samenwonen met een partner. Dit verschil is niet zichtbaar bij overmatige drinkers.
Van de jongeren in Midden-Delfland (4 havo/vwo) geeft 51% aan ooit gedronken te hebben, zij dronken ook allemaal in de laatste vier weken. Eén derde (36%) was ooit en 21% recent dronken of aangeschoten.9 Eén vijfde (22%) van de jongeren dronk in de afgelopen vier weken vijf of meer drankjes bij één gelegenheid. In regio Zuid-Holland West waren deze percentages respectievelijk 55%, 51%, 34%, 21% en 21% (Tabel 1).
Van de jongens én van de meisjes in Midden-Delfland heeft de helft (respectievelijk 48% en 53%) ooit en recent alcohol gedronken. Ruim één derde van zowel de jongens (36%) als de meisjes (35%) was ooit aangeschoten of dronken; een kwart van de meisjes was recent dronken of aangeschoten. Het aantal jongens dat recent dronken of aangeschoten was, is te klein (in verband met privacy) om het percentage te kunnen presenteren. Eén op de vijf jongens en meisjes (22%) heeft recent bij één gelegenheid vijf of meer drankjes gedronken (Figuur 1).
Zes op de tien jongeren in Midden-Delfland op de havo geven aan ooit en recent alcohol te hebben gedronken. Deze percentages liggen bij jongeren op het vwo op 41%. Van de jongeren op de havo waren vier op de tien (42%) ooit dronken of aangeschoten en was een kwart (24%) recent dronken of aangeschoten. Bij jongeren op het vwo was dit respectievelijk 28% en 18%. Ruim een kwart (29%) van de jongeren op de havo dronk recent bij één gelegenheid vijf of meer drankjes. Het aantal jongeren op het vwo dat recent heeft binge gedronken is te klein om het percentage weer te geven (Figuur 2).
Van jongeren van Nederlandse afkomst dronk de helft (53%) ooit, maar ook in de laatste vier weken alcohol. Ruim één derde was ooit dronken of aangeschoten, terwijl bijna een kwart (23%) aangeeft in de laatste vier dronken of aangeschoten te zijn geweest. Ook geeft bijna een kwart (23%) aan bij één recente gelegenheid vijf of meer drankjes te hebben gedronken (Figuur 3). Van de jongeren van niet-Nederlandse afkomst zijn de aantallen voor ooit en recent alcohol drinken te klein om de percentages weer te kunnen geven. Geen van de jongeren van niet-Nederlandse afkomst is ooit of recent dronken of aangeschoten geweest en heeft recent vijf of meer drankjes gedronken bij één recente gelegenheid.
Vanwege privacy (te kleine aantallen) is het voor jongeren (4 havo/vwo) uit Midden-Delfland niet mogelijk om voor een meerderheid van de drinklocaties resultaten weer te geven. Daarom presenteren we hier deze gegevens voor jongeren (4 havo/vwo) uit Zuid-Holland West (Tabel 2). Aan de jongeren (4 havo/vwo) is gevraagd waar zij meestal alcohol drinken, waarbij zij maximaal drie locaties mochten aangeven Ruim een derde (36%) van de jongeren in ZHW gaf aan bij anderen thuis te drinken en twee op de tien (19%) thuis, met anderen. Eén op tien jongeren drinkt in een keet, hok of schuur en in een discotheek.