Gezondheidsmonitor

Op deze pagina vindt u een overzicht van de kernboodschappen van GGD Haaglanden voor de gemeente Midden-Delfland.

Een rookvrije generatie en verantwoord omgaan met alcohol en drugs in Midden-Delfland

Onder genotmiddelen verstaan we middelen zoals tabak, alcohol en drugs. Het gebruik van genotmiddelen zorgt vaak voor een aangename of stimulerende werking op korte termijn. Tegelijkertijd heeft het gebruik een negatief effect op de gezondheid. Daarbij zijn genotmiddelen vaak verslavend.

Mediagebruik door de jeugd

Wanneer wordt gamen een verslaving? Is het verstandig om de smartphone onder het kussen te leggen? Wat is wel en wat is geen gezond mediagebruik? Het is lastig om hier harde uitspraken over te doen, aangezien er onvoldoende onderzoek naar is gedaan. Toch is wel te zeggen dat goed en bewust omgaan met media leuk is en ruimte biedt aan welzijn en aan gezond opgroeien. Dat vraagt wel zelfbeheersing en begrenzing en dát moeten jongeren vaak nog leren. Dat zij media altijd en overal kunnen gebruiken, betekent niet dat ze dit ook moeten doen1.

Leefomgeving, beweging en voeding in Midden-Delfland

Een gezonde leefomgeving is een omgeving, buiten en binnen, die als prettig wordt ervaren, bijdraagt aan de ervaren gezondheid en uitnodigt tot gezond gedrag. De missie van Midden-Delfland is om het groene landschap met de stedelijke omgeving te verbinden en om samen met de inwoners en partners aan een betere kwaliteit van leven te werken. 

Ruim acht op de tien inwoners (82%) van Midden-Delfland (19 jaar en ouder) ervaart de eigen gezondheid als (zeer) goed1. Van de jongeren in Midden-Delfland (12 tot en met 18 jaar) ervaart 94% de eigen gezondheid als (zeer) goed2

Eenzaamheid in Midden-Delfland

In Midden-Delfland voelt (40%) van de inwoners van 19 jaar en ouder zich matig tot (zeer) ernstig eenzaam. Bij ouderen (65 jaar en ouder) was het percentage in 2016 46%1. Iedereen voelt zich gedurende zijn of haar leven wel eens eenzaam. Eenzaamheid is vooral een probleem voor mensen die het sterk of langdurig voelen. Dan kan eenzaamheid je ongelukkig maken of je belemmeren in het functioneren2.