Gezondheidsmonitor
8 Leefstijl.svg

Deze tekst beschrijft het percentage jongeren in Leidschendam-Voorburg dat zich bezig houdt met sociale media en gamen. Deze informatie is gebaseerd op de Jongerenenquête 2015 (12- tot en met 18-jarigen). In de Jongerenenquête 2015 zijn ook vragen gesteld om te bepalen of jongeren risico lopen op problematisch gebruik van sociale media en gamen. Deze vragen gaan onder andere over hoe moeilijk zij het vinden om met sociale media of gamen te stoppen, hoe vaak ze liever sociale media gebruiken of gamen dan in het echt tijd met anderen doorbrengen en hoe vaak zij slaap tekort komen door sociale media of gamen.

Jongeren (12 tot en met 18 jaar)

Ruim drie kwart van de jongeren is (bijna) dagelijks actief op sociale media

Ruim drie kwart van de jongeren (12 tot en met 18 jaar) in Leidschendam-Voorburg is (bijna) dagelijks actief op sociale media (tabel 1).3 Vooral meisjes zijn (bijna) dagelijks actief op sociale media (84% versus 69% van de jongens). Vijf procent van de jongeren in Leidschendam-Voorburg heeft risico op problematisch gebruik van sociale media.

Tabel 1. Percentage jongeren (12 tot en met 18 jaar) dat 6-7 dagen per week actief is op sociale media en dat risico loopt op problematisch gebruik van sociale media, naar achtergrondkenmerken. Leidschendam-Voorburg en Haaglanden, 2015.
Leidschendam_8.3_Sociaal_T1.png

Bijna twee op de vijf jongens van 12 tot en met 18 jaar gamen (bijna) dagelijks

Bijna een kwart van de jongeren (12 tot en met 18 jaar) in Leidschendam-Voorburg gamet (bijna) dagelijks (tabel 2).3 Het percentage jongens (39%) dat (bijna) dagelijks gamet is hoger dan het percentage meisjes (7%). Van de jongeren in Leidschendam-Voorburg loopt 3% risico op problematisch gamegedrag. In de gehele regio Haaglanden wordt gezien dat het percentage jongens dat (vrijwel) dagelijks gamet en risico loopt op problematisch gamegedrag hoger is dan het percentage bij meisjes. Ook de afname in het dagelijks gamen met de leeftijd is een beeld dat voor de gehele regio geldt.

Tabel 2. Percentage jongeren (12 tot en met 18 jaar) dat 6-7 dagen per week gamet en dat risico loopt op problematisch gamen , naar achtergrondkenmerken. Leidschendam-Voorburg en Haaglanden, 2015.
Leidschendam_8.3_Sociaal_T2.png
  1. Van Rooij AJ, Schoenmakers TM. Monitor Internet en Jongeren 2010-2012. Het (mobiele) gebruik van sociale media en games door jongeren. Rotterdam: Center for Behavioral Internet Science & IVO, 2013. 
  2. Van Rooij T, Schoenmakers T, Van de Mheen D. Problematisch gebruik van sociale media en games [Online]. 2014 (bezocht op 4 september 2017); Beschikbaar op URL: http://4w.kennisnet.nl/artikelen/2014/06/04/problematisch-gebruik-van-sociale-media-en-games/.
  3. Klik hier voor meer informatie over de Jongerenenquête 2015.
Deel dit artikel
Print dit artikel
Abonneer je op de RSS feed
Download meerdere kernboodschappen en publicaties