Deze tekst beschrijft de leefbaarheid van Leidschendam-Voorburg en de gevoelens van veiligheid die inwoners ervaren. De informatie komt uit de leefbaarometer, de veiligheidsmonitor (alle leeftijden) en de Jongerenpeiling 2019.
De Leefbaarometer geeft informatie over de leefbaarheid in alle buurten en wijken, waarbij leefbaarheid is gedefinieerd als: 'de mate waarin de leefomgeving aansluit bij de voorwaarden en behoeften die er door de mens aan worden gesteld’. Om de leefbaarheid in beeld te brengen wordt gebruik gemaakt van 100 indicatoren, onderverdeeld in 5 dimensies (woningen, bewoners, voorzieningen, veiligheid en fysieke omgeving). De Leefbaarometer wordt sinds 2012 tweejaarlijks geactualiseerd.4,5 De Veiligheidsmonitor is een terugkerend bevolkingsonderzoek waarbij door middel van een vragenlijst informatie wordt verzameld over veiligheid, leefbaarheid en slachtofferschap. De verzamelde informatie is gebaseerd op een steekproef. De gepresenteerde cijfers zijn schattingen van het werkelijke percentage.6
In de Leefbaarometer krijgen alle gemeenten een score voor hun totale leefbaarheid, variërend van ‘zeer onvoldoende’ (score 1) tot ‘uitstekend’ (score 9).3 Leidschendam-Voorburg krijgt in 2018 een score ‘goed’ voor de totale leefbaarheid (tabel 1). Dit is vergelijkbaar met 2014 en 2016 maar iets hoger dan in 2008 en 2012. Nederland krijgt sinds 2002 een score ‘ruim voldoende’ voor de totale leefbaarheid.4
Uit de Veiligheidsmonitor blijkt dat inwoners van 15 jaar en ouder uit Leidschendam-Voorburg in 2017 gemiddeld een 7,7 geven voor de leefbaarheid van de eigen woonbuurt (tabel 2, gemeten op een schaal van 1 tot en met 10).5 Dit is hoger dan het oordeel in de voorafgaande jaren. In Nederland geven inwoners in 2017 een 7,5 voor de leefbaarheid van de eigen woonbuurt.
Uit de Veiligheidsmonitor 2017 komt naar voren dat 35% van de inwoners (15 jaar en ouder) van Leidschendam-Voorburg zich in wel eens onveilig voelt. Van hen voelt 2% zich vaak onveilig (tabel 3).5 Onveiligheidsbeleving bevat onveiligheidsgevoelens van de burger, beoordeling van criminaliteit en veiligheid en inschatting van kans om slachtoffer te worden van criminaliteit. Ook in geheel Haaglanden en in Nederland nemen de percentages inwoners die zich wel eens en vaak onveilig voelen af ten opzichte van 2012.
In de eigen woonbuurt heeft 15% van de inwoners (15 jaar en ouder) wel eens te maken met onveiligheidsgevoelens (tabel 4).5 Deze percentages zijn in 2017 lager dan die in 2012. Ook in geheel Haaglanden zijn de percentages inwoners die zich wel eens of vaak onveilig voelen in de eigen woonbuurt afgenomen ten opzichte van 2012.
In 2017 is 16% van de inwoners van Leidschendam-Voorburg het slachtoffer van een delict, zoals diefstal, geweld of vernieling.5 Het betreft persoonlijk slachtofferschap dat burgers en als privépersoon hebben meegemaakt (excl. cybercrime). Dit is een afname ten opzichte van 2012. Ook in geheel Haaglanden en in Nederland neemt het percentage inwoners dat slachtoffer is van een delict af ten opzichte van 2012 (tabel 5).
Van de jongeren in Leidschendam-Voorburg (3 vmbo) geeft 32% aan zich wel eens onveilig te voelen, bijvoorbeeld op straat, in het openbaar vervoer, tijdens het uitgaan of thuis.7 Dit percentage is in de regio Zuid-Holland West 29% (Tabel 1).
Een kwart van de jongens (23%) en bijna de helft van de meisjes (45%) voelen zich wel eens onveilig. Een derde van de jongeren op het vmbo-tl (36%) en een kwart van de jongeren op het vmbo-overig (27%) voelt zich wel eens onveilig. Van de jongeren van Nederlandse afkomst geeft 36% aan zich wel eens onveilig te voelen, bij jongeren van niet-Nederlandse afkomst is dit 25% (Figuur 1).
Vanwege privacy (te kleine aantallen) is het niet mogelijk om de locaties waar jongeren zich onveilig voelen weer te geven voor jongeren (3 vmbo) in Leidschendam-Voorburg. Daarom presenteren we hier de gegevens voor jongeren (3 vmbo) uit Zuid-Holland West (Tabel 2). Van de jongeren (3 vmbo) in de regio Zuid-Holland West geeft 11 % aan zich wel eens onveilig te voelen in de trein, tram, bus of metro. Bijna één op de tien jongeren voelt zich wel eens onveilig op straat buiten de eigen woonbuurt (9%) of op het station (9%) (Tabel 2).
Van de jongeren (4 havo/vwo) in Leidschendam-Voorburg geeft vier op de tien (41%) aan zich wel eens onveilig te voelen, bijvoorbeeld op straat, in het openbaar vervoer, tijdens het uitgaan of thuis.7 In regio Zuid-Holland West is dit percentage 34% (Tabel 3).
Een kwart van de jongens (25%) en ruim de helft van de meisjes (55%) voelt zich wel eens onveilig. Ruim één derde van de jongeren op de havo (37%) en vier op de tien jongeren op het vwo (44%) voelen zich wel eens onveilig. Van de jongeren van zowel Nederlandse afkomst als niet-Nederlandse afkomst is dit 41% (Figuur 2).
Vanwege privacy (te kleine aantallen) is het niet mogelijk om de locaties waar jongeren zich onveilig voelen weer te geven voor jongeren (4 havo/vwo) in Leidschendam-Voorburg. Daarom presenteren we hier de gegevens voor jongeren (4 havo/vwo) uit Zuid-Holland West (Figuur 2).Van de jongeren (4 havo/vwo) in de regio Zuid-Holland West geeft 16% aan zich wel eens onveilig op straat buiten de eigen woonbuurt. Ruim één op de acht jongeren voelt zich wel eens onveilig in de trein, tram, bus en/of metro (13%) of op het station (12%) (Tabel 4).