Deze tekst beschrijft de mate van sociale uitsluiting van de inwoners van Den Haag. Deze informatie is gebaseerd op de Gezondheidsenquête 2016 (19 jaar en ouder). Hierin wordt sociale uitsluiting vastgesteld op basis van een vragenlijst, welke is ontwikkeld door de Academische Werkplaats OGGZ G4-USER en het Sociaal Cultureel Planbureau.3,4
Volwassenen en ouderen (19 jaar en ouder)
Eén op de zeven inwoners voelt zich matig tot sterk sociaal uitgesloten
Volgens de Gezondheidsenquête 2016 voelt 14% van de inwoners van 19 jaar en ouder in Den Haag zich matig tot sterk sociaal uitgesloten, dit zijn ongeveer 52.000 inwoners (figuur 1).
Figuur 1. Percentage inwoners (19 jaar en ouder) dat zich niet of nauwelijks, enigszins of matig tot sterk sociaal uitgesloten voelt. Den Haag 2016.
Van de volwassenen (19 tot en met 64 jaar) voelt 15% zich matig tot sterk sociaal uitgesloten, dit is licht gestegen sinds 2012 (13%). Bij ouderen (65 jaar en ouder) voelt 7% zich matig tot sterk sociaal uitgesloten, dit is vergelijkbaar met 2012 (tabel 1).3
Tabel 1. Percentage inwoners dat zich matig tot sterk sociaal uitgesloten voelt, naar leeftijd en onderzoeksjaar. Den Haag 2012-2016.a
In vergelijking met Haaglanden (9%) en de G4 (10%) is het percentage inwoners dat zich matig tot sterk sociaal uitgesloten voelt in Den Haag hoger (figuur 2).
Figuur 2. Percentage inwoners (19 jaar en ouder) dat zich matig tot sterk sociaal uitgesloten voelt. Den Haag, G4 en Haaglanden, 2016.
G4
G4
Tot de G4 behoren Amsterdam, Rotterdam, Den Haag en Utrecht.
Relatief meer volwassenen dan ouderen voelen zich matig tot sterk sociaal uitgesloten
Het percentage 19- tot en met 64-jarigen (15%) dat zich matig tot sterk sociaal uitgesloten voelt is hoger dan bij 65-plussers (7%). Bij inwoners van autochtone afkomst is het percentage het laagst en bij inwoners van niet-westerse afkomst het hoogst. Daarnaast voelt één op de vijf inwoners die ongehuwd, gescheiden of weduwe/weduwnaar zijn zich sociaal uitgesloten tegenover één op de tien inwoners die gehuwd zijn of samenwonen met een partner (tabel 2).3
Het percentage inwoners dat zich matig tot sterk sociaal uitgesloten voelt is hoger bij inwoners met een lagere sociaaleconomische status
Bij inwoners met een lagere sociaaleconomische status (lager opleidingsniveau, lager inkomen) en inwoners die moeite hebben met rondkomen is het percentage dat zich matig tot sterk sociaal uitgesloten voelt hoger dan bij inwoners met een hogere sociaaleconomische status en/of geen moeite met rondkomen. In de stadsdelen Laak, Escamp en Centrum is het percentage inwoners dat zich sociaal uitgesloten voelt hoger dan in de overige stadsdelen. Hetzelfde geldt voor wijken met achterstand in vergelijking met wijken zonder achterstand (tabel 2).3
Tabel 2. Percentage inwoners (19 jaar en ouder) dat zich matig tot sterk sociaal uitgesloten voelt, naar achtergrondkenmerken. Den Haag 2016.
Etnische afkomst
Opleiding
Huishoudinkomen
Wijk
Etnische afkomst
Autochtone afkomst: persoon van wie de beide ouders in Nederland zijn geboren.
Overig westerse afkomst: als herkomstgroepering een van de landen in Europa (exclusief Turkije), Noord-Amerika en Oceanië of Indonesië of Japan. Op grond van hun sociaaleconomische en sociaal-culturele positie worden personen afkomstig uit Indonesië en Japan tot de westerse groep gerekend. Het gaat vooral om mensen die in het voormalig Nederlands-Indië zijn geboren en werknemers van Japanse bedrijven met hun gezin.
Niet-westerse afkomst: als herkomstgroepering een van de landen in Afrika, Latijns-Amerika en Azië (exclusief Indonesië en Japan) of Turkije. (Bron: CBS Statline)
Midden- en Oosteuropese (MOE)-landen zijn: Midden- en Oost-Europese landen die in 2004 en 2007 zijn toegetreden tot de Europese Unie. Hiertoe behoren Polen, Bulgarije, Roemenië, Hongarije, Tsjechië, Slowakije, Slovenië, Letland, Estland en Litouwen.
Het huishoudinkomen is verdeeld in vijf kwintielen (groepen van 20%) op basis van het huishoudinkomen van de Nederlandse bevolking. De 20% inwoners van Nederland met de laagste inkomens hebben een inkomen van maximaal 16.100 euro per jaar.
Wijk
Wijken met achterstand in Den Haag: Stationsbuurt, Schildersbuurt, Transvaalkwartier, Bouwlust/Vrederust, Morgenstond, Moerwijk, Regentessekwartier, Groente- en Fruitmarkt, Laakkwartier en Spoorkwartier.
Zie ook
Klik hier voor meer informatie over dit onderwerp in de Thematische rapportage Participatie en Gezondheid:
Van Bergen A, Van Loon, A. Methodologische toelichting bij vraagstelling Sociale uitsluiting Gezondheidsenquête. Amsterdam: Academische Werkplaats OGGZ G4-USER; 2013.