Gezondheidsmonitor
8 Leefstijl.svg

Deze tekst beschrijft het percentage jongeren in Delft dat zich bezig houdt met sociale media en gamen. Deze informatie is gebaseerd op de Jongerenenquête 2015 (12- tot en met 18-jarigen). In de Jongerenenquête 2015 zijn ook vragen gesteld om te bepalen of jongeren risico lopen op problematisch gebruik van sociale media en gamen. Deze vragen gaan onder andere over hoe moeilijk zij het vinden om met sociale media of gamen te stoppen, hoe vaak ze liever sociale media gebruiken of gamen dan in het echt tijd met anderen doorbrengen en hoe vaak zij slaap tekort komen door sociale media of gamen.

Jongeren (12 tot en met 18 jaar)

Bijna acht op de tien jongeren is (bijna) dagelijks actief op sociale media

Bijna acht op de tien jongeren (12 tot en met 18 jaar) in Delft zijn (bijna) dagelijks actief op sociale media (tabel 1).3 Vooral meisjes zijn (bijna) dagelijks actief op sociale media (84% versus 74% van de jongens). Daarnaast neemt het gebruik toe met de leeftijd. Zo is 73% van de 12- tot en met 14-jarigen (bijna) dagelijks actief op sociale media, bij 17- en 18-jarigen is dat 86%. Zes procent van de jongeren in Delft heeft risico op problematisch gebruik van sociale media.

Tabel 1. Percentage jongeren (12 tot en met 18 jaar) dat 6-7 dagen per week actief is op sociale media en dat risico loopt op problematisch gebruik van sociale media, naar achtergrondkenmerken. Delft en Haaglanden, 2015.
Delft_8.3_Gamen_T1.png

Meer dan een derde van de jongens van 12 tot en met 18 jaar gamet (bijna) dagelijks

Ongeveer een op de vijf jongeren (12 tot en met 18 jaar) in Delft gamet (bijna) dagelijks (tabel 2).3 Het percentage jongens (36%) dat (bijna) dagelijks gamet is hoger dan het percentage meisjes (5%). In Delft loopt 5% van de jongens een risico op problematisch gamen, bij meisjes is hier vrijwel geen sprake van. Van de 17- tot en met 18-jarige jongeren loopt 5% risico op problematische gamen, voor de overige leeftijdsgroepen kan in verband met privacy geen percentage worden weergegeven.

In de gehele regio Haaglanden wordt gezien dat het percentage jongens dat (vrijwel) dagelijks gamet en risico loopt op problematisch gamegedrag hoger is dan het percentage bij meisjes. Ook de afname in het dagelijks gamen met de leeftijd is een beeld dat voor de gehele regio geldt.

Tabel 2. Percentage jongeren (12 tot en met 18 jaar) dat 6-7 dagen per week gamet en dat risico loopt op problematisch gamen , naar achtergrondkenmerken. Delft en Haaglanden, 2015.
Delft_8.3_Gamen_T2.png
  1. Van Rooij AJ, Schoenmakers TM. Monitor Internet en Jongeren 2010-2012. Het (mobiele) gebruik van sociale media en games door jongeren. Rotterdam: Center for Behavioral Internet Science & IVO, 2013
  2. Van Rooij T, Schoenmakers T, Van de Mheen D. Problematisch gebruik van sociale media en games [Online]. 2014 (bezocht op 4 september 2017); Beschikbaar op URL: http://4w.kennisnet.nl/artikelen/2014/06/04/problematisch-gebruik-van-sociale-media-en-games
  3. Klik hier voor meer informatie over de Jongerenenquête 2015
Deel dit artikel
Print dit artikel
Abonneer je op de RSS feed
Download meerdere kernboodschappen en publicaties